12 jul 2011

Les normes i les responsabilitats:

Les normes:
Formar part d'una comunitat fa imprescindibles les normes, tots sabem que són necessàries, però no hem d'oblidar que les hem creat nosaltres a elles, no elles a nosaltres... i com tot el que fem, tenen un cert grau d'imperfecció. Cada circumstància varia el sentit de la norma i fa impossible l'aplicació directe. Per això vam inventar "els tècnics", experts en la matèria en qüestió (advocats, policies o tècnics de l'administració) que interpreten les normes tenint en compte les circumstàncies. Si l'aplicació de les normes fos directe, posaríem la normativa en una taula i acomiadaríem a tots els tècnics, ja que de llegir en sabem tots.

Les responsabilitats:
Moltes feines, però especialment les tècniques, s'han convertit en repartiment de responsabilitats, en un projecte del tipus que sigui, el redactor assumeix una sèrie de responsabilitats i en reparteix d'altres; un tècnic garantirà l'estabilitat i el bon funcionament de la seva proposta, i al mateix temps aclareix qui serà responsable en cas d'accident en la construcció.

Les normes i les responsabilitats:
No es pot pretendre que els "tècnics" de l'administració no assumeixin responsabilitats en la seva feina, ja que es just per aquest motiu que se'ls paga; un jutge ha de ser responsable de les seves decisions i se’l pot denunciar per el que ha decidit, ell com segurament es un bon professional tindrà els seus arguments per defensar-se i justificar la seva interpretació de les normes.
Evidentment, l'aplicació directe facilita la feina d'aquests professionals, però no els paguem per això.
Posar-se darrera d'una senyal de 50 per veure qui va a 55 és una mala interpretació de la norma, no millora la circulació i els distreu de la seva funció ( que gairebé sempre és preservar la convivència pacífica).
No es pot pretendre que una normativa urbanística tingui en compte tots els casos que es poden donar, la norma l'hem d'entendre com la guia a seguir. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario